Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj în care regretă trecerea în nefiinţă a unui mare om de stat, dr. Henry Kissinger, arătând că, prin moştenirea sa în domeniul politicii externe şi al ideilor politice, va continua contribuția sa inspirând generațiile care vin și lideri politici.
„Regret trecerea în nefiinţă a unui mare om de stat, dr. Henry Kissinger. Contribuţia sa va continua prin moştenirea sa în domeniul politicii externe şi al ideilor politice şi va rămâne o sursă de inspiraţie pentru generaţiile viitoare de diplomaţi şi lideri”, a transmis Marcel Ciolacu pe rețeaua X, fostă Twitter.
I regret the passing of a great statesman, dr. Henry Kissinger. His contribution will continue through his legacy in foreign policy and political ideas and will remain inspirational for future generations of diplomats & leaders. pic.twitter.com/sIOK1A4ZzG
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) November 30, 2023
Figură-cheie a diplomaţiei mondiale în timpul Războiului Rece, Henry Kissinger "a murit astăzi la domiciliul său din Connecticut", a anunţat firma sa de consultanţă Kissinger Associates într-un comunicat, fără a preciza motivul decesului.
Iniţiator al apropierii de Moscova şi Beijing în anii '70, el şi-a văzut imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, cum ar fi sprijinul său pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia din Timorul de Est în 1975 şi, bineînţeles, războiul din Vietnam.
Un diplomat la fel de ascultat pe cât era de controversat, a fost admirat de unii ca un mare înţelept, urât de alţii care îl vedeau ca pe un criminal de război.
Kissinger nu a ezitat să transmită avertismente după declanșarea războiului din Ucraina de către Rusia. După ce la doar trei luni de la invadarea Ucrainei, veteranul diplomației americane propunea negocieri și chiar „cedări” de teritorii pentru a pune capăt războiului, revenea ulterior să laude eroismul ucrainenilor și să susțină înarmarea Ucrainei în fața trupelor ruse. În același timp, la sfârșitul anului trecut, Kissinger avertiza din nou că este necesară o pace Ucraina-Rusia pentru a reduce cât mai mult riscul unui nou război mondial devastator.
Kissinger a împlinit 100 de ani în luna mai a acestui an. Iar în luna iulie, de exemplu, a vizitat Beijingul pentru discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping.
Evreu german născut în Bavaria în 1923, Heinz Alfred Kissinger a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani. Fiu al unui învăţător, a intrat în contraspionajul militar şi în armata americană înainte de a studia la Harvard, unde a şi predat.
S-a impus ca imagine a diplomaţiei mondiale atunci când republicanul Richard Nixon l-a chemat la Casa Albă în 1969 în calitate de consilier pe probleme de securitate naţională, apoi de secretar de stat - a deţinut ambele funcţii între 1973 şi 1975 şi a rămas în fruntea diplomaţiei sub conducerea lui Gerald Ford până în 1977.
Atunci a lansat detensionarea relaţiilor cu Uniunea Sovietică şi dezgheţarea relaţiilor cu China lui Mao, în timpul unor călătorii secrete pentru a organiza vizita istorică a lui Nixon la Beijing în 1972.
De asemenea, a purtat negocieri cu Le Duc Tho pentru a pune capăt războiului din Vietnam, din nou în cel mai mare secret şi în paralel cu bombardamentele din Hanoi. Semnarea unei încetări a focului i-a adus Premiul Nobel pentru Pace împreună cu nord-vietnamezii în 1973, unul dintre cele mai controversate din istoria Nobelului.
sursa: realitatea.net
0 Comentarii